Archive for the ‘Architecture’ Category

Ezzo Paco – De Pombeiro Rural Hotel

1251835248 jffc032352 528x352 Ezzo Paco   De Pombeiro Rural Hotel

Architects: Ezzo
Location: Felgueiras, Portugal
Architect in Charge: César Machado Moreira
Collaborators: Fátima Barroso, Hugo Torres, Carla Barbosa
Project year: 2008
Constructed Area: 200 sqm
Photographs: Joao Ferrand

The Place

It’s a project for a rural hotel located in a farm with 10 hectares of land, 90% of which are used as vineyards. The interior of the land contains various previously existent elements. The main building from the XVI century stands out and several little constructions which are very damaged and/or ruins (the house of the home keepers, the pet store and kitchen).

1251835327 03 528x396 Ezzo Paco   De Pombeiro Rural Hotelexistant building

Program

The program was to recover the main house and do a new building to altogether house a maximum of 22 people, plus rooms that would support the hotel and an outdoor swimming pool.

1251835396 roof plan 528x396 Ezzo Paco   De Pombeiro Rural Hotel

Jorge Sousa Santos – Y House

1251902350 obidos 115 528x351 Jorge Sousa Santos    Y House

Architect: Jorge Sousa Santos
Location: Arelho, Óbidos, Portugal
Client: Telmo Faria
Project year: 2003
Construction year: 2006
Photographs: FG + SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

1251902219 obidos 021 125x125 Jorge Sousa Santos    Y House 1251902252 obidos 053 125x125 Jorge Sousa Santos    Y House 1251902309 obidos 089 125x125 Jorge Sousa Santos    Y House 1251902324 obidos 093 125x125 Jorge Sousa Santos    Y House

This house is a vision device. A system that rules the way the inhabitant sees the outside world and simultaneously frames the way the outside sees the dwellers. The design of this object was focused on this theme. The big curved window is this statement vortex, it creates a visual path that, like a camera traveling, reveal the image of the landscape.

1251902285 obidos 079 528x351 Jorge Sousa Santos    Y House

The programmatic development of the house reflects the classic bourgeois organization promoting the clear division of rest areas leisure areas and work areas. This division creates tree limbs that are united by this design morphing that develop the two big windows of the living room.

1251902237 obidos 049 528x351 Jorge Sousa Santos    Y House

Irisarri + Piñera – Galician Architects Central Office in Vigo

1251738146 090714023 528x350 Irisarri + Piñera   Galician Architects Central Office in Vigo

Architects: Irisarri + Piñera / Jesús Irisarri Castro & Guadalupe Piñera
Location: Pontevedra, Spain
Client: Colegio de Arquitectos de Galicia
Technical Architect: Sancho Páramo Cerqueira
Contractor: Varela Villamar
Master Builder: J. Manuel Pérez Boga
Project area: 1,980 sqm
Budget: 1,800,000 Euro
Project year: 2007-2009
Photographs: Manuel Gonzalez Vicente

Temporary actions, ephemeral marks

Four constrictions for four freedoms

One capable solid

One maximum volumetric surrounding. We take it just as it is and affect it by the edge conditions chosen. This fact makes it transform in singular object, to which its abstraction contributes autonomy, staying ephemeral marks in its carving.

Substance – Majori Primary School Sports Hall

1251149397 majori p Substance   Majori Primary School Sports Hall

When the Jurmala City Council asked Substance to build a sports venue for the popular Latvian sea resort, the firm designed a structure that could be open all year long in any weather.  Inspired by the amber – crystallised resin of pine typically washed up on the Baltic coast, the venue’s form incorporates translucent polycarbonate cladding inside a structural framework to accentuate the building’s varying height.

1251149384 majori 2 Substance   Majori Primary School Sports Hall

Located opposite the Majori primary school, now an abandoned market place, the venue preserves the historical content on the marketplace by incorporating the existing shed into the new project.  The shed sits on one side of the building and serves as changing rooms for teams and coaches, sports inventory storage and rent, and public vestibule with administrator’s workplace.  The other side of the building opens toward the river.  A synthetic covering is laid on the floor during the warmer months that makes the space suitable for basketball, volleyball and handball.  In the colder months, the floor is converted to accommodate activities like hockey and ice-skating by adding an artificial layer of ice.

Gonzalez Goodale Architects – University of La Verne

1250789338 ulv 14 outside allview 528x324 Gonzalez Goodale Architects   University of La Verne

Architects: Gonzalez Goodale Architects
Project team: Armando L. Gonzalez, FAIA, Project Principal, David L. Goodale, AIA, Design Principal, John Ferguson, AIA, Project Manager, Gerda Buss, Interiors/FF&E
Mechanical / Plumbing: Khalifeh & Associates
Electrical: N.A. Cohen Group Inc.
Structural: Englekirk & Sabol
Food service: Ricca Newmark Design
Acoustical: McKay Conant Hoover
Landscape: EPT Design
Signage: Biesek Design
Area: 40,000 sqm
Construction: 2007-2009
Photography: Magnus Stark Photography

Program Context

It was determined in the early 2000’s that a new 40,000 square foot Campus Center would be built north of the existing gymnasium at the intersection of C and Second Streets near the center of the campus.

The Campus Center is viewed as instrumental in consolidating disparate student life activities across the campus, and equally key to increasing recruitment and retention of students and faculty on campus.

Page 26 of 30« First...1020...2425262728...Last »